Carnaval 2018!

//Carnaval 2018!

Carnaval 2018!

Het is donderdagmorgen als ik de garagedeur open schuif om de kinderen naar school te brengen. Tot mijn grote verrassing zie ik dat de hele straat is voorzien van “niet Parkeren” borden en er een stuk of 20 “dixis” op de stoep staan 15 meter verderop. Er loopt een mannetje in een oranje pak die er vandaag op zal toezien dat niemand parkeert, mooie werktijden van 7 uur ’s morgen tot ’s avonds laat.

Bij terugkomst lees ik inderdaad op internet dat er vanavond een carnavals optocht bij ons in de straat is. Het verzamel/startpunt is rond 19:00 uur bij de buurman. Gezellig denk ik, en tot die tijd kunnen we water besparen door iedereen in huis naar een dixi te sturen, hoeven we veel minder vaak de wc door te trekken!

Een aantal jaren geleden was er met carnaval niet zoveel te doen in Belo Horizonte, een Braziliaanse bekende vertelde mij echter dat door de crisis mensen minder makkelijk naar de grote carnavalsoptochten konden in Sao Paulo, Rio de Janeiro of Ouro Preto en uit noodzaak hier bleven en hier carnaval zijn gaan vieren. En met succes, de overheid zorgt voor de mobiele wc’s, wegen worden afgezet door BHTrans en de schoonmakers ruimen na afloop alle rommel op. Alleen al tijdens het officiële carnavalsweekend waren er meer dan 500 optochten!

De kanttekening is wel dat veel collega’s het zonde van het geld vinden. in december hebben we van een aantal mensen gehoord dat ze waren ontslagen omdat de gemeente Belo Horizonte geen geld meer had om ze te betalen. Nu in januari de belasting weer binnen is word het uitgegeven aan carnaval.

Voor ons is het echter een mooie culturele ervaring. Zoals busladingen vol buitenlanders naar Kinderdijk rijden om onze molens te zien is dit voor ons een typisch Braziliaanse ervaring!

Nadat ik rond 17:00 nog net door de wegafsluiting kon glippen en gauw de kombi in de garage kon parkeren werd de straat afgesloten. Ruim 20 brandweer kadetten, BHTrans, politie en een vrachtwagen vol met geluidsapparatuur worden in orde gemaakt. Zoals wel vaker is de 19:00 uur een richttijd. Er lopen al mensen uren van te voren rond en sommige zie ik ’s avonds laat nog met hun trommel arriveren.

Aangezien de optocht in onze straat is ben ik benieuwd naar het volume en de duur. Ze zullen toch niet tot diep in de nacht voor ons huis staan? Hieronder een kleine impressie van de optocht.


(Gefilmd vanaf ons terras).

Zoals u zult begrijpen. Ezra en Esmé lagen iets later op bed als normaal. Ezra had mijn oordoppen geleend en samen hebben we zitten kijken. Het tafereel leek veel op de boek van “Nederland” van Charlotte Dematons. Er was zoveel te zien en te horen. Uiteindelijk was het 22:00 uur toen de optocht was gepasseerd en het iets rustiger werd. Blij dat we niet aan het einde van de straat wonen! Behalve deze optocht hebben we in het carnavalsweekend dagelijks optochten gehoord en gezien.

 

 

OURO PRETO

Elk jaar word er tijdens het carnaval in Ouro Preto een evangelisatie actie gedaan. Dit word georganiseerd door een andere basis van JOCUM. Ook dit jaar waren er vanuit onze basis een flinke groep mensen die zich erbij aansloten. Voorgaande jaren had ik altijd als hobby om te kijken met hoeveel uur vertraging de bus vertrok, waarbij de vertraging vaak opliep tot uren… Maar dit jaar hadden ze een ander plan. Ik was gevraagd of ik op een vrijdagavond met een volle kombi (8 personen en bagage) naar Ouro Preto kon rijden.

Stipt zeven uur ’s avonds vertrokken we, aangezien er veel optochten waren  in de stad was het goed nadenken hoe we de stad konden verlaten zonder vast te komen in het verkeer. Door alle drukte heen reden we met drie kombi’s achter elkaar de stad uit. Aangezien we met drie kombi’s van JOCUM waren stond er natuurlijk binnen een uur eentje met pech langs de kant. Deze groep werd later gebracht met vervangend vervoer. De rit naar Ouro Preto duurde iets meer dan 2 uur aangezien een volle kombi met slechts vier versnelling niet zo heel veel snelheid heeft bergop. Nadat ik het team had weggebracht reed ik naar huis, rond elf uur ’s avonds was ik weer thuis. Dinsdagmorgen zou ik ze weer ophalen.

Op zondag is Geke meegegaan om te evangeliseren in Ouro Preto. Het was een mooie dag waarbij ze in optocht liepen door de nauwe straatjes. Een positief tegengeluid in een periode van sex, drugs en rock en roll hier in Brazilië. Om een indruk te geven hieronder een filmpje van de evangelisatieactie:

 

Inmiddels is de carnavalsvakantie weer voorbij en is de rust terug aan het keren. De laatste carnavalsoptochten om te vieren dat carnaval voorbij is hebben afgelopen weekend plaatsgevonden dus het is weer wachten op volgend jaar…

 

By |2018-02-26T19:51:31+00:0026/02/2018|