Lekkage in huis!

//Lekkage in huis!

Lekkage in huis!

Het was zaterdagmiddag toen we een (erg) donkere lucht onze kant op zagen komen. We waren al op de hoogte gesteld via facebook (defesa civil de belo horizonte) dat er “pancadas de chuva” aan konden komen. vrij vertaald: het kan enorm hard gaan regenen!!! En hard regenen ging het, nadat de eerste grote regenbui was geweest en ons huis droog was gebleven besloot ik om even beneden te gaan kijken.

Ons huis is namelijk gebouwd op een heuvel. De voordeur is het hoogste punt en achterin het gebouw het laagste (ik schat zo’n 5 a 6 meter lager). Bijna al het regenwater wat van het dak afkomt stroomt via een gang/regenpijp naar het laagste punt om daar via een regenpijp onder het huis van de buurvrouw te verdwijnen. Hieronder 2 foto’s van onze regen-gang.

Zoals je ziet kan het water geen kant op als het putje verstopt zit. Als het putje verstopt zit ziet dat er zo uit:

Samengevat de achterste 4 kamers van ons huis overstroomden. De oud-jongenskamer, mijn klushoek, de opslag en de vergaderzaal. Als je op het filmpje kijkt (sorry voor mijn enthousiaste commentaar) zie je het water tegen de raampjes staan als een aquarium.

Ondanks het gevaar van de regen en onweer ben ik samen met een collega uit het raam geklommen om te kijken wat er aan de hand was. Het bleek dat een klein plastic zakje voor de afvoer was geraakt en alles verstopte. Nadat we deze hadden weggehaald stroomde het water langzaam weg. Na verloop van tijd was het meeste water weg en konden we beginnen met het droog trekken van de ruimtes.

Ondanks de hoeveelheid water en de kleine schade zijn we blij dat we het zo hebben kunnen oplossen. Binnenkort zal ik het weer eens gaan schoonvegen en wat maatregelen nemen zodat dit niet meer kan gebeuren.

Op internet staat een mooi filmpje van hoe deze bui ontstond:

 

By |2018-02-26T19:50:13+00:0026/02/2018|